Support service
×

Acoperirea / Hedging

Acoperirea
Acoperirea este o practică de protejare a fondurilor clientului împotriva fluctuațiilor nefavorabile ale prețurilor prin deschiderea unei poziții pe o piață contrară sau opusă.
Acoperirea: asigură protecție împotriva posibilelor pierderi până la momentul decontării tranzacțiilor la termen; asigură o mai mare flexibilitate și eficiență a tranzacțiilor; reduce costurile legate de tranzacționarea mărfurilor reale; reduce riscurile de pierderi, deoarece modificările prețurilor mărfurilor sunt compensate de profitul obținut din contractele futures.
 
De regulă, pierderile sunt limitate fie la atingerea stop loss, fie atunci când prețul se inversează și merge în direcția corectă. Aceste scenarii sunt bine cunoscute, așa că nu este nevoie să le analizăm mai atent acum. Chestia este că traderii care nu folosesc managementul banilor mușcă mai mult decât pot mesteca, în timp ce cei care nu folosesc managementul riscului atacă întotdeauna, dar nu se apără niciodată.
 
Acoperirea pe Forex este un element esențial de protecție împotriva riscurilor și o garanție a profitului. Iată un exemplu simplu: ați deschis o poziție de vânzare pe perechea EUR/USD pe baza semnalelor indicatorului MACD. Apoi, ați obținut profit de trei ori la rând. Dar, brusc, prețul s-a mișcat în sus, iar pierderile dvs. cresc în ultimele douăzeci și patru de ore. Aici intervine hedging-ul. Deci, cum să o faceți corect? Puțină matematică și analiză ne va ajuta.
 
Blocarea pozițiilor este, de asemenea, un instrument popular, care este ineficient în cel mai bun caz și care este adesea o autoamăgire. În plus, vine întotdeauna cu un swap negativ, deoarece swap-ul pozitiv pe pereche este mai mic decât cel negativ. Prin urmare, această acțiune ca atare nu diferă aproape deloc de inversarea poziției bazată pe continuarea mișcării și apoi pe revenirea sa completă la punctul primei poziții.
 
Astfel, motivul oricăror pierderi este o mișcare neașteptată a monedei (cu referire la piața valutară). Rețineți că este vorba de monedă, nu de perechea valutară! Dacă vedeți că motivul pierderilor pe poziția de vânzare pe perechea EUR/USD constă în scăderea dolarului, atunci este foarte posibil să profitați de această situație transferând activul pe o altă pereche valutară fără dolar american. Pentru a face acest lucru, este necesar să determinați următoarele:
 
1) Găsiți perechea sau perechile care se corelează bine cu EUR/USD.
 
2) Asigurați-vă că acest instrument (-s) sunt mai volatile decât primul (-s), astfel încât profitul să depășească pierderea.
 
3) Deschideți o poziție opusă (-s) pe dolarul american. Important: pozițiile trebuie deschise în proporții egale.
 
Contează pentru că lotul EUR/USD nu este egal cu lotul GBP/USD. Diferența constă în prețul pe pip (de exemplu, USD/JPY) și în volatilitatea unei perechi. Acești factori ar trebui să fie avuți în vedere pentru a transfera eficient poziția pe o altă pereche. În caz contrar, discrepanțele pot deveni prea grave. Echilibrul inițial este mai important pentru noi, apoi vine un profit mai mare în raport cu pierderile. Următorul obiectiv este de a obține un efect de balansare după ce se termină raliul care aduce pierderi pe perechea EUR/USD și generează profit pe GBP/USD. O mișcare puternică este urmată de faza de consolidare, iar la un moment dat, pierderile pe prima pereche se reduc. În acest moment, aveți șanse mari de a ieși dintr-o poziție cu profit. Schimburile pozitive totale vă vor oferi un sprijin suplimentar. De fapt, folosind această metodă, puteți transfera activele investite pe perechea EUR/GDP. Am luat un exemplu simplu. Cu toate acestea, pentru a obține rezultate mai bune, pot fi utilizate combinații mai complexe cu perechi valutare suplimentare.
 
Pentru a determina gradul de corelație, se utilizează de obicei algoritmul bazat pe formula de corelație liniară, care este atașat indicatorului MT4. De asemenea, merită remarcat faptul că metodele de hedging sunt destul de diverse. Astfel, exemplul dat ar putea folosi și perechile fără valute comune. Cu toate acestea, în acest caz, spread-ul profit/pierdere ar putea fi mai mare. Cheia pentru hedging este obținerea echilibrului necesar prin diversificarea fondurilor.
 
Tipuri de hedging:
 
Acoperirea clasică
Acoperirea clasică presupune deținerea unor poziții opuse pe piață. Această metodă de hedging a fost utilizată de comercianții de produse agricole din Chicago, SUA.
 
Acoperirea totală și parțială
Acoperirea integrală presupune protecția împotriva riscurilor pentru întreaga sumă a tranzacției. Acest tip de hedging elimină complet eventualele pierderi legate de riscurile de preț. Acoperirea parțială asigură doar o parte din tranzacția efectivă.
 
Acoperirea anticipată
Acoperirea anticipată presupune cumpărarea sau vânzarea cu mult înainte ca o tranzacție să fie coplată pe piața fizică. În perioada dintre încheierea unei tranzacții pe piața futures și încheierea unei tranzacții pe piața fizică, un contract futures servește drept substitut pentru un contract real de furnizare de bunuri. De asemenea, acoperirea anticipată poate fi aplicată prin cumpărarea sau vânzarea unei mărfuri urgente și executarea ulterioară a acesteia prin intermediul bursei de valori. Acest tip de hedging este cel mai frecvent pe piața bursieră.

Acoperirea selectivă
În cazul acoperirii selective, tranzacțiile de pe piața futures și de pe piața spot variază în ceea ce privește volumul și momentul executării ordinelor.
 
Acoperirea încrucișată
Acoperirea încrucișată se caracterizează prin faptul că operațiunea de pe piața la termen implică un contract nu pe activul suport de pe piața fizică, ci pe un alt instrument financiar. De exemplu, pe piața reală există operațiuni cu acțiuni, în timp ce pe piața futures se tranzacționează contracte futures folosind indici bursieri.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""