Support service
×

Numerele Fibonacci

Numerele Fibonacci reprezintă o teorie, numită după un matematician italian remarcabil din secolele XII-XIII, care permite utilizarea unor coeficienți numerici (numerele Fibonacci), care, la rândul lor, joacă un rol important în prognozarea mișcărilor pieței. Fibonacci a dezvoltat un șir numeric (seria Fibonacci), care conțin o consecvență numerică:
 
"1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181 și așa mai departe".
 
Acestea sunt legate între ele prin relații constante, în mod particular, raportul dintre orice număr și numărul consecvent al rândului, care se apropie asimptotic de 0,618, și raportul dintre fiecare membru al secvenței și membrul anterior, care se apropie asimptotic de 1,618 (coeficienții Fibonacci sau Raportul de Aur).
Raportul de aur este observat în multe obiecte și acte ale naturii, începând de la cochilia moluștelor și terminând cu forma vârtejurilor uraganelor și a galaxiei.
Pe piețele financiare, numerele Fibonacci sunt utilizate în mod divers, ele fiind instrumentele de prognoză a țintelor de preț și de calcul al nivelului stop-loss al poziției generatoare de pierderi. De exemplu, corecția tendinței, conform numărului Fibonacci 0,618, este de obicei așteptată la nivelul 61,8% din variația anterioară a prețului, ceea ce permite investitorului să configureze stop loss puțin mai jos, decât acest nivel. Datorită acestui fapt, dacă corecția are loc la nivelul, care depășește nivelul așteptat, investitorul va evita pierderile excesive. Pe de altă parte, dacă corecția atinge aproximativ nivelul prețului, rezultatul va crește posibilitatea ca interpretarea mișcării prețului, aleasă de investitor, să fie corectă.

Exprimați-vă părerea

Mulțumesc! Există ceva ce ați dori să adăugați?

Cum ați evalua răspunsul primit?

Lăsați un comentariu (opțional)

Feedback-ul dumneavoastră este foarte important pentru noi.
Vă mulțumim pentru timpul acordat pentru a completa sondajul nostru online.

smile""