Pendidikan forex


Tahap sokongan – ialah tahap harga yang mempunyai potensi yang agak besar untuk membeli dengan tujuan untuk menghentikan dan menaikkan kejatuhan harga. Tahap sokongan ditunjukkan pada carta oleh garis mendatar atau hampir mendatar, yang menghubungkan beberapa bahagian bawah.
 
Tahap rintangan adalah sebaliknya.
Adalah lebih baik untuk melukis garisan merentasi sempadan pengumpulan daripada melalui titik ekstrem, kerana sempadan mendedahkan di mana majoriti pedagang telah mengubah fikiran mereka. Titik ekstrem, sebaliknya, berkait dengan sentimen panik pemain yang lebih lemah, yang mudah dikuasai oleh emosi. Tahap rintangan dan sokongan yang lemah menyebabkan trend terhenti, manakala tahap yang kuat boleh mengubah trend.
Punca kewujudan tahap rintangan dan sokongan adalah: ingatan (pengalaman), sakit kepala akibat kerugian yang semakin meningkat akibat kehilangan pada tawaran dagangan terbuka, dan kesedihan kehilangan keuntungan (jumlah tidak mencukupi pada tawaran terbuka yang menguntungkan).
 
Kekuatan sokongan dan rintangan
 
Kekuatan sokongan dan rintangan bergantung kepada tiga faktor: tempoh, ketinggian dan volume dagangan. Semakin panjang garis sokongan atau rintangan, iaitu semakin besar tempoh dan kuantiti sentuhan trend, semakin tinggi ia berada. Tetapi tahap sokongan dan rintangan boleh menjadi ketinggalan zaman/tidak relevan.
 
Semakin luas had sokongan dan rintangan, semakin tinggi kekuatannya.
Lebih besar volume pada tahap sokongan dan rintangan kita, lebih tinggi ia.
 
Peraturan untuk pedagang
 
1. Letakkan pesanan henti untuk menutup tawaran dagangan yang kerugian.
 
2. Kenal pasti jangka panjang dari tahap sokongan dan rintangan jangka pendek. Jangka panjang mempunyai nilai yang lebih tinggi.
 
3. Tahap sokongan dan rintangan harus digunakan untuk membuat pesanan untuk menutup operasi yang rugi atau menguntungkan. Cadangan daripada Edwards dan Magee adalah untuk tidak menutup kedudukan pada nombor bulat (ini bertentangan dengan psikologi orang ramai). Tetapi pada masa ini, semua orang sudah menutup pada pecahan.
 
Penembusan tahap sokongan atau rintangan yang sebenar dan palsu
 
Turun naik pasaran berlaku dalam julat, tetapi tidak sepanjang garisan trend. Kebanyakan penembusan julat adalah palsu. Ia adalah "umpan racun" untuk pedagang baharu dan senario positif untuk profesional. Yang terakhir menganggap, secara amnya, harga berbeza-beza tanpa menyimpang terlalu banyak. Sebaik sahaja mereka melihat penembusan mencapai tahap atasnya yang baharu, mereka membuka kedudukan ke arah yang bertentangan. Hubungan risiko-keuntungan sangat kuat dalam kes ini sehingga pakar mungkin membuat kesilapan separuh apabila menganggarkan masa dan masih mendapat keuntungan. Momen pembelian terbaik semasa penembusan ke atas pada rajah 24 jam ditentukan oleh keputusan analisis rajah minggu, yang menunjukkan permulaan trend menaik yang baharu. Penembusan sebenar diikuti dengan jumlah yang besar dalam dagangan, manakala yang palsu biasanya disertai dengan beberapa operasi dagangan. Penembusan sebenar juga disahkan oleh langkah ekstrem baharu indikator pasaran teknikal, yang berubah ke arah trend, manakala penembusan palsu biasanya membawa perubahan harga dan indikator yang tidak menentu.
 
Tahap sokongan dan rintangan di sekitar plot pangsi.
 
'Titik Pangsi (PP) untuk Dagangan' ialah strategi untuk menganggar tahap sokongan dan rintangan. Ia digunakan dalam dagangan Intraday dan berkesan dalam pasaran dengan pergerakan harga yang ketara dalam satu hari.
 
Titik pangsi (PP) harian: P = (H semalam +L semalam +C semalam)/3
 
Rintangan tahap 1: R1 = 2P-L
 
Sokongan tahap 1: S1 = 2P-H
 
Rintangan tahap ke-2: R2 = P+(R1-S1)= P+(H-L)
 
Sokongan tahap ke-2: S2 = P-(R1-S1)= P-(H-L)
 
Rintangan tahap ke-3: R3 = R1 + (H-L)
 
Sokongan tahap ke-3: S3 = S1 - (H-L)
 
 
Sekiranya harga telah menembusi titik pangsi (PP) di atas, seseorang perlu membuka kedudukan jangka panjang dengan Henti Rugi (SL) pada tahap titik pangsi. Jika harga berada di bawahnya, seseorang harus membuka kedudukan jangka pendek dengan Henti Rugi (SL) yang sama.
Apabila tahap sokongan pertama dicapai, dagangan harus ditutup; walau bagaimanapun, jika harga telah melepasinya, Henti Rugi (SL) perlu diselaraskan ke tahap itu. Seseorang harus bertindak balas dengan perkara yang sama apabila tahap rintangan ke-2 dicapai dengan selanjutnya.
 
Untuk tahap sokongan, tindakan adalah simetri.
 
 
Tahap sokongan dan rintangan di sekitar meridian (kaedah 1/3-2/3)
 
Terdapat juga kaedah anggaran tahap sokongan dan rintangan yang mudah, mengikut meridian:
 
Tahap rintangan: R = H - (H - L)/3
 
Tahap meridian: M = (H + L)/2
 
Tahap sokongan: S = L + (H - L)/3
 
Tahap sokongan dan rintangan, yang dikira mengikut kaedah yang disebutkan, juga dipanggil tahap Tirone selepas nama penganalisis John Tirone.

Artikel pilihan

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda