Pendidikan forex


Mata dan Carta Angka berbeza dari carta bar dengan dua cara yang signifikan. Pada mulanya, carta bar dibina mengikut selang waktu tanpa mengira sama ada terdapat perubahan harga. Plot pada mata dan Carta angka dibentuk hanya jika harga berubah dengan jumlah tertentu. Mata dan carta angka mengukur hanya turun naik harga, sementara carta bar mengukur harga (pada paksi ordinat) dan masa (pada paksi abses), iaitu harga berubah mengikut masa.
 
Perbezaan penting kedua ialah carta bar mencatat setiap perubahan harga untuk jangka masa yang dipilih, tetapi mata dan Carta angka mengabaikan pergerakan harga yang lebih kecil daripada jumlah yang ditetapkan. Sebagai contoh, jika kotak ditetapkan untuk turun naik 5 mata, hanya perubahan harga yang melebihi 5 mata akan direkodkan, sementara turun naik yang lebih kecil tidak akan direkodkan.
 
Pembinaan mata dan carta angka
 
Mata dan carta angka dilakarkan menggunakan kombinasi X dan O. Lajur X mewakili pasaran yang sedang meningkat sementara lajur O mewakili penurunan harga. Setelah jumlah data yang dianalisis yang akan dibina telah ditentukan, terdapat dua keputusan penting yang harus dibuat sebelum carta dapat diplot.
 
Pertama sekali, saiz kotak mesti ditentukan. Untuk saham individu, adalah kebiasaan menggunakan kotak 1 mata untuk perdagangan sekuriti di atas $ 20 dan kotak 1/2 mata untuk sekuriti dengan harga lebih rendah. Walau bagaimanapun, untuk carta jangka panjang dan untuk indeks yang lebih besar kotak 5-, 10-, 20-mata lebih sesuai. Apabila saiz kotak berkurang, perincian pergerakan harga yang ditunjukkan secara grafik meningkat, dan sebaliknya. Menganalisis data pasaran saham selama beberapa tahun, lebih senang menggunakan kotak yang agak besar. Dalam banyak kes, adalah baik untuk mempertimbangkan dua atau tiga carta dengan ukuran kotak yang berbeza pada masa yang sama.
 
Kedua, pembinaan mata dan carta angka biasa atau carta pembalikan harus dipilih. Carta biasa (lurus) diplotkan ketika harga berubah dalam jumlah tertentu, dan, sebagai contoh, jika harga bergerak dari $ 64 hingga $ 65, lima X akan diplot pada carta $ 0.20 mata, dan jika harganya berbalik dari $ 67 hingga $ 66, lima O akan digambarkan. Carta pembalikan mengikut peraturan: siri X dan O baru tidak boleh bermula sehingga harga bergerak dengan jumlah yang ditentukan ke arah yang berlawanan dengan arah aliran yang berlaku. Penggunaan kaedah pembalikan membantu mengurangkan isyarat mengelirukan atau tidak menentu dan memampatkan ukuran carta.
 
[[Fail: Krestiki_noliki.jpg]]
 
Gambar 1. Mata dan carta angka.
 
Pembinaan carta ½-, 5-, 10-mata adalah sama dengan teknik sebelumnya kecuali kotak baru dapat dicatatkan hanya apabila harganya bergerak berdasarkan nilai-nilai tertentu, iaitu masing-masing dengan ½, 5, 10 mata. Turun naik seperti itu boleh berlaku selama beberapa hari, minggu atau bulan. Oleh kerana paksi tarikh tidak disediakan di carta, ia dicatatkan di bawah lajur atau di kotak masing-masing. Kedua-dua kaedah digunakan untuk carta jangka panjang. Contohnya, tahun-tahun diletakkan di bahagian bawah carta dengan lajur tempat pengeposan pertama tahun dibuat, sama dengan bulan.
 
Keputusan mengenai ukuran kotak (dan dengan itu tahap perubahan harga yang diperlukan untuk mencetuskan lajur baru X dan O) pada dasarnya berdasarkan penilaian dan pengalaman peribadi. Ia bergantung pada julat harga dan kestabilan pasaran. Meningkatkan saiz kotak akan meningkatkan jumlah pergerakan harga yang ditunjukkan pada carta. Membuat kotak lebih besar memperluas dasar data yang dapat disertakan, tetapi membatasi jumlah turun naik yang dapat digambarkan. Mengikuti pasaran dengan carta bar atau garis pada setiap hari, mingguan, atau bulanan sesuai dengan menyimpan beberapa titik dan carta angka menggunakan pelbagai ukuran kotak.
 
Mata dan carta angka dilakarkan pada skala aritmetik dan semilogaritma.
 
Data yang diterbitkan dalam akhbar kewangan mengenai harga tinggi, rendah, dan penutupan untuk saham tertentu tidak sesuai untuk plot grafik Titik dan Rajah yang tepat. Contohnya, jika harga intraday berubah dari $ 14 ½ hingga $ 16, mustahil untuk mengetahui untuk carta Titik dan Rajah tujuan sebenar stok dari $ 14 ½ hingga $ 16. Ia boleh meningkat dari $ 14 ½ menjadi $ 16 dalam satu pergerakan, yang untuk carta ½ mata akan ditunjukkan oleh tiga kenaikan X. Mungkin naik dari $ 14 ½ ke $ 15 ½, kembali ke $ 14 ½, dan kemudian ke $ 16, yang akan menghasilkan dua X, dua O, dan kemudian lajur tiga X. Perwatakan perubahan harga adalah sumber utama untuk menganalisis pasaran.
 
Semasa berurusan dengan data yang diterbitkan dalam borang ini, lebih baik menggunakan kotak yang lebih besar sehingga turun naik intraday tidak memutarbelitkan carta. Sekiranya lebih banyak butiran diperlukan, data harus dibeli dari sumber yang menerbitkan pergerakan harga dalam sehari.
 
Peraturan yang diterima untuk membina carta Titik dan Gambar berdasarkan pembukaan dan penutupan, harga tinggi dan rendah adalah seperti berikut:
 
1. Sekiranya harga pembukaan menghampiri tahap tinggi dari rendah, anggaplah harga adalah pembukaan-tinggi-rendah-penutupan.
2. Sekiranya harga pembukaan menghampiri tahap rendah dari tinggi, anggaplah harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.
3. Sekiranya harga pembukaan sesuai dengan yang tinggi, anggaplah harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.
4. Jika harga pembukaan sesuai dengan yang rendah, anggaplah bahawa harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.
5. Sekiranya harga pembukaan sesuai dengan yang rendah dan harga penutupan sesuai dengan yang tinggi, anggaplah bahawa harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.
6. Jika harga pembukaan sesuai dengan tinggi dan harga penutupan sesuai dengan yang rendah, anggaplah bahawa harga adalah pembukaan-tinggi-rendah-penutupan.
 
Block-diagram adalah analog dari Mata dan carta angka.
 
[[Fail: Blok_diagramma.jpg]]
 
Gambar 2. Gambarajah blok
 
Membaca mata dan carta angkat
 
Asas
 
Mata dan Carta Angka tidak menggunakan angka jumlah jualan atau masa; mereka hanya menunjukkan perubahan harga. Mereka tidak mencerminkan jurang, pecahan, dan momen pembalikan arah aliran. Tetapi, sebaliknya, mata dan carta angka dengan cekap menentukan zon sokongan dan rintangan. Sebagai contoh, pada carta bar mingguan, kenaikan harga adalah tahap yang lebih tinggi. Sekiranya pada minggu itu, turun naik harga yang kuat dan harga mencecah tahap sokongan dan rintangan 3-4 kali, turun naik ini dapat dilihat pada mata dan carta angka, meningkatkan kepentingan minggu yang tidak stabil ini, dibandingkan, biarkan kata kami, untuk jangka masa kestabilan yang lebih lama. Kemungkinan pembalikan trend seterusnya menjadi jelas.
 
Corak, dibentuk oleh mata dan carta angka, sesuai dengan corak carta bar dan dibahagikan kepada corak pengukuhan trend dan corak pembalikan arah aliran. Mereka mempunyai makna yang sama dengan analognya di carta bar.
 
Pengiraan
 
Perbezaan yang ketara dari mata dan carta angka dari carta bar ialah mata dan carta angka menggunakan jarak mendatar untuk anggaran tahap pada peleraian had corak; sementara carta bar menggunakan jarak antara tahap mendatar tertentu. Sebagai contoh, pada penembusan corak Headn and Shoulder untuk anggaran tahap seterusnya, yang harganya akan capai, carta bar menggunakan jarak dari neck line ke bahagian atas head. Dalam Carta mata dan angka , lebar corak digunakan untuk menentukan objek pengukuran yang sekali lagi diunjurkan dari titik breakout.
 
Masalahnya ialah pembentukan dengan garis besar yang tidak teratur dapat menimbulkan kekeliruan tentang di mana pengiraan perlu bermula. Pendekatan terbaik adalah memilih garis mendatar yang penting dalam pembentukan,mengukur di seberang, dan menambah (atau mengurangkan) bilangan kotak di garis ke (atau dari) tahap garis.
 
Unjuran harga untuk pembentukan Mata dan Angka sama sekali tidak 100% tepat dalam semua keadaan. Secara umum, unjuran kenaikan cenderung melepasi pasaran bullish, dan unjuran penurunan melebihi pasaran bearish. Unjuran yang bertentangan dengan trend yang berlaku cenderung untuk tidak tercapai, seperti unjuran penurunan di pasaran bullish.
 
Garis Trend pada Mata dan Carta Angka
 
Adalah mungkin untuk membentuk garis arah aliran pada mata dan carta angka dan Gambar dengan bergabung dalam kenaikan harga yang menurun. Garis arah aliran atas dilukis dengan menghubungkan serangkaian kenaikan yang rendah, dan garis aliran mendatar dibuat dengan bergabung dengan tahap sokongan atau rintangan yang sama. Garis trend mengambil kepentingannya dari gabungan panjang, sudut penurunan atau kenaikan, dan berapa kali ia dicapai. Isyarat mengelirukan atau tidak menentu berlaku sekali-sekala. Walau bagaimanapun, jika pembalikan yang dipilih dengan teliti digunakan sebagai penapis dalam pembinaan carta, tidak menentu seperti itu dapat dipastikan minimum. Kemungkinan lain adalah dengan melukis garis selari satu kotak di atas (atau di bawah) garis arah aliran sebenar sebagai penapis dan menggunakannya sebagai isyarat untuk membeli (atau menjual).
 
Penapis ringkas untuk carta Titik dan Rajah
 
Contoh teknik termudah mengenai carta Titik dan Rajah adalah peraturan penapis: buka kedudukan beli, jika X berikutnya muncul di atas tingkat atas lajur X sebelumnya, atau buka kedudukan jual, jika O seterusnya berlaku di bawah tahap rendah daripada lajur O sebelumnya.
 
[[Fail: Filtr_Krest_nol.jpg]]
 
Gambar 3. Tapis pada Mata dan Carta Angka.
 
Kesimpulannya
 
1. Mata dan Carta Angka hanya mengukur satu dimensi: harga.
 
2. Mata dan Carta angka dibina dari lajur X dan O, yang mewakili pergerakan harga yang telah ditentukan sebelumnya.
 
3. Mata dan carta angkaa menekankan jumlah perubahan harga yang berlaku dalam kawasan kesesakan tertentu.
 
4. Mata dan carta angka ditafsirkan sama dengan carta bar, pengecualian utama adalah formula pengukuran, yang dicapai dengan prinsip kiraan.
 

Artikel pilihan

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Tidak dapat membuka pesanan

Langkah-langkah yang perlu diambil oleh pelanggan broker terkemuka InstaForex apabila mustahil untuk membuka kedudukan (pesanan)