Pendidikan forex


Carta Titik dan Rajah berbeza dari carta bar dalam dua cara yang ketara. Pertama, carta bar dibina pada selang masa tanpa mengira sama ada terdapat sebarang perubahan dalam harga. Plot baharu pada carta Titik dan Rajah dibuat hanya jika harga berubah mengikut jumlah tertentu. Carta Titik dan Rajah hanya mengukur turun naik harga, manakala carta bar mengukur kedua-dua harga (pada paksi ordinat) dan masa (pada paksi absis), iaitu perubahan harga mengikut masa.

Perbezaan penting kedua ialah carta bar merekodkan setiap perubahan harga untuk tempoh masa yang dipilih, tetapi carta Titik dan Rajah mengabaikan pergerakan harga yang lebih kecil daripada volum yang ditetapkan. Contohnya, jika kotak ditetapkan untuk turun naik 5 mata, hanya perubahan harga yang melebihi 5 mata akan direkodkan, manakala turun naik yang lebih kecil tidak akan direkodkan.

Pembinaan carta Titik dan Rajah

Carta titik dan Rajah diplot menggunakan gabungan X dan O. Lajur X mewakili pasaran yang semakin meningkat manakala lajur O mewakili kejatuhan harga. Setelah jumlah data yang dianalisis untuk dibangunkan telah ditetapkan, terdapat dua keputusan penting yang perlu dibuat sebelum carta boleh diplot.

Pertama sekali, saiz kotak mesti ditentukan. Untuk saham individu, adalah amalan biasa untuk menggunakan kotak 1 mata untuk dagangan sekuriti melebihi $20 dan kotak 1/2 mata untuk sekuriti berharga rendah. Walau bagaimanapun, untuk carta jangka panjang dan untuk indeks yang lebih besar, kotak 5-, 10-, 20-mata adalah lebih sesuai. Apabila saiz kotak berkurangan, butiran pergerakan harga yang dipaparkan secara grafik meningkat, dan begitu juga sebaliknya. Menganalisis data pasaran saham dalam tempoh beberapa tahun, adalah lebih mudah dengan menggunakan kotak yang lebih besar. Dalam kebanyakan kes, adalah lebih baik untuk mempertimbangkan dua atau tiga carta dengan saiz kotak yang berbeza pada masa yang sama.

Kedua, pembinaan carta Titik dan Rajah biasa atau carta pembalikan harus dipilih. Carta biasa (lurus) diplot apabila harga turun naik dalam jumlah tertentu, dan, sebagai contoh, jika harga bergerak dari $64 hingga $65, lima X akan diplot pada carta $0.20 mata dan jika harga ditarik semula daripada $67 kepada $66, lima O akan digambarkan. Carta pembalikan mengikut peraturan: siri baharu X dan O tidak boleh dimulakan sehingga harga telah bergerak mengikut jumlah tertentu ke arah yang bertentangan dengan arah trend semasa. Penggunaan kaedah pembalikan membantu mengurangkan isyarat mengelirukan atau 'whipsaw' dan memampatkan saiz carta dengan banyak.

[[File:Krestiki_noliki.jpg]]

Imej 1. Carta Titik dan Rajah.

Pembinaan carta ½-, 5-, 10 mata adalah serupa dengan teknik sebelumnya kecuali kotak baharu boleh disiarkan hanya apabila harga telah bergerak mengikut nilai tertentu, iaitu sebanyak ½, 5, dan 10 mata masing-masing. Turun naik sedemikian mungkin berlaku selama beberapa hari, minggu atau bulan. Memandangkan paksi untuk tarikh tidak disediakan pada carta, ia direkodkan di bawah lajur atau pada kotak masing-masing. Kedua-dua kaedah digunakan untuk carta jangka panjang. Sebagai contoh, tahun diletakkan di bahagian bawah carta berbanding lajur tempat penyiaran pertama tahun itu dibuat, sama dengan bulan.

Keputusan tentang saiz kotak (dan dengan itu tahap perubahan harga yang diperlukan untuk mencetuskan lajur baharu X dan O) pada asasnya berdasarkan pertimbangan dan pengalaman peribadi. Ia bergantung pada julat harga dan kestabilan pasaran. Meningkatkan saiz kotak akan meningkatkan bilangan pergerakan harga yang dipaparkan pada carta. Menjadikan kotak lebih besar mengembangkan asas data yang boleh disertakan, tetapi mengehadkan bilangan turun naik yang boleh digambarkan. Mengikuti pasaran dengan carta bar atau garis pada asas harian, mingguan atau bulanan sepadan dengan mengekalkan beberapa carta titik dan angka menggunakan pelbagai saiz kotak.

Carta Titik dan Rajah diplot pada kedua-dua skala aritmetik dan semilogaritma.

Data yang diterbitkan dalam akhbar kewangan mengenai harga tinggi, rendah dan harga penutupan untuk saham tertentu tidak sesuai untuk plot yang tepat bagi carta Titik dan Rajah. Sebagai contoh, jika harga urusniaga harian turun naik daripada $14 ½ kepada $16, adalah mustahil untuk mengetahui untuk tujuan carta Titik dan Rajah perjalanan sebenar saham daripada $14 ½ kepada $16. Ia mungkin meningkat daripada $14 ½ kepada $16 dalam satu pergerakan, yang untuk carta ½ mata akan diwakili oleh tiga X yang meningkat. Ia mungkin telah beralih daripada $14 ½ kepada $15 ½, kembali kepada $14 ½, dan kemudian kepada $16, yang akan menghasilkan dua X, dua O, dan kemudian satu lajur tiga X. Watak perubahan harga adalah sumber utama untuk menganalisis pasaran.

Apabila berurusan dengan data yang diterbitkan dalam borang ini, adalah lebih baik untuk menggunakan kotak yang lebih besar supaya turun naik intraday tidak memesongkan carta secara berlebihan. Jika butiran lanjut diperlukan, data hendaklah dibeli daripada sumber yang menerbitkan pergerakan harga intraday.

Peraturan yang diterima untuk membina carta Titik dan Rajah berdasarkan harga pembukaan dan penutupan, harga tinggi dan rendah adalah seperti berikut:

1. Jika harga pembukaan lebih hampir kepada harga tinggi berbanding harga rendah, andaikan bahawa perjalanan harga adalah pembukaan-tinggi-rendah-penutupan.

2. Jika harga pembukaan lebih hampir kepada harga rendah berbanding harga tingi, anggap bahawa perjalanan harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.

3. Jika harga pembukaan adalah selari dengan harga tinggi, andaikan bahawa perjalanan harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.

4. Jika harga pembukaan adalah selari dengan harga rendah, andaikan bahawa perjalanan harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.

5. Jika harga pembukaan adalah selari dengan harga rendah dan harga penutupan selari dengan harga tinggi, andaikan perjalanan harga adalah pembukaan-rendah-tinggi-penutupan.

6. Jika harga pembukaan adalah selari dengan harga tinggi dan harga penutupan selari dengan harga rendah, andaikan perjalanan harga adalah pembukaan-tinggi-rendah-penutupan.

Gambar rajah blok ialah analog carta Titik dan Rajah.

[[File:Blok_diagramma.jpg]]

Imej 2. Gambar rajah blok

Bacaan carta Titik dan Rajah

Asas

Carta Titik dan Rajah tidak menggunakan angka volum jualan atau masa; ia hanya menunjukkan perubahan harga. Ia tidak menggambarkan jurang, serpihan, dan detik pembalikan arah trend. Tetapi, sebaliknya, carta Titik dan Rajah dengan cekap menentukan zon sokongan dan rintangan. Sebagai contoh, pada carta bar mingguan, harga yang meningkat ialah kaki yang dihalakan ke arah atas. Jika pada minggu itu, turun naik harga yang kukuh diperhatikan dan harga mencecah tahap sokongan dan rintangan 3-4 kali, turun naik ini akan dapat dilihat dengan baik pada carta Titik dan Rajah, meningkatkan kepentingan minggu yang tidak menentu ini, berbanding, biarkan kita katakan, kepada tempoh kestabilan yang lebih lama yang terdekat. Pembalikan arah trend seterusnya yang mungkin boleh dijelaskan.

Corak, dibentuk oleh carta Titik dan Rajah, sepadan dengan corak carta bar dan dibahagikan kepada corak penyatuan arah trend dan corak pembalikan arah trend. Ia mempunyai makna yang sama seperti analog mereka pada carta bar.

Pengiraan

Perbezaan ketara carta Titik dan Rajah berbanding carta bar ialah carta Titik dan Rajah menggunakan jarak mendatar untuk anggaran tahap pada pelarian had corak; manakala carta bar menggunakan jarak antara tahap mendatar tertentu. Sebagai contoh, pada penembusan corak 'Head and Shoulder' untuk anggaran tahap seterusnya, yang mana harga akan dicapai, carta bar menggunakan jarak dari 'neckline' ke bahagian atas kepala. Dalam carta Titik dan Rajah, lebar corak digunakan untuk menentukan objek pengukur yang sekali lagi diunjurkan dari titik penembusan.

Masalahnya ialah pembentukan dengan garis besar yang tidak teratur boleh menyebabkan kekeliruan tentang di mana kiraan harus bermula. Pendekatan terbaik ialah memilih garis mendatar yang penting dalam formasi, ukur merentasinya, dan tambah (atau tolak) bilangan kotak dalam garisan ke (atau dari) aras garisan.

Unjuran harga untuk pembentukan Titik dan Rajah tidak bermakna 100% tepat dalam semua situasi. Secara umumnya, unjuran menaik berkemungkinan melebihi pada pasaran menaik, dan unjuran menurun melepasi pada pasaran menurun. Unjuran yang dibuat adalah bertentangan dengan arah trend semasa mempunyai kecenderungan untuk tidak dicapai, seperti unjuran menurun pada pasaran menaik.

Garis arah trend pada carta Titik dan Rajah

Anda boleh membina garis arah aliran pada carta Titik dan Rajah dengan menyertai satu siri puncak yang menurun. Garis aliran menaik dilukis dengan menyambungkan siri kenaikan rendah dan garis arah aliran mendatar dicipta dengan menyertai tahap sokongan atau rintangan yang sama. Garis arah aliran mengambil kepentingannya daripada gabungan panjang, sudut penurunan atau pendakian, dan bilangan kali ia telah disentuh. Isyarat mengelirukan atau 'whipssaw' berlaku sekali-sekala. Walau bagaimanapun, jika pembalikan yang dipilih dengan teliti digunakan sebagai penapis dalam pembinaan carta, 'whipsaw' tersebut boleh dikekalkan pada tahap minimum. Satu lagi kemungkinan ialah melukis garis selari satu kotak di atas (atau di bawah) garis arah trend sebenar sebagai penapis dan gunakan ini sebagai isyarat untuk membeli (atau menjual).

Penapis mudah untuk carta Titik dan Rajah

Contoh teknik paling mudah berkenaan carta Titik dan Rajah ialah peraturan penapis: buka pesanan membeli, jika X seterusnya muncul di atas paras atas lajur X sebelumnya, atau buka pesanan menjual, jika O seterusnya berlaku di bawah tahap rendah daripada lajur O sebelumnya.

[[File:Filtr_Krest_nol.jpg]]

Imej 3. Penapis pada Carta Titik dan Rajah.

Kesimpulan

1. Carta Titik dan Rajah mengukur hanya satu dimensi: harga.

2. Carta titik dan Rajah dibina daripada lajur X dan O, yang mewakili pergerakan harga yang telah ditetapkan.

3. Carta Titik dan Rajah menekankan bilangan perubahan harga yang berlaku dalam kawasan kesesakan tertentu.

4. Carta titik dan Rajah ditafsirkan sama dengan carta bar, pengecualian utama ialah formula pengukur, yang dicapai dengan prinsip kiraan.

Artikel pilihan

Tidak dapat membuka pesanan

Langkah-langkah yang perlu diambil oleh pelanggan broker terkemuka InstaForex apabila mustahil untuk membuka kedudukan (pesanan)

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda