Support service
×

Angka dari kesinambungan trend

Angka dari kesinambungan trend
 
Dalam analisis teknikal, terdapat kemungkinan untuk memerhatikan angka grafik yang mengesahkan arah aliran semasa. Mereka dikenali sebagai angka kesinambungan trend. Mereka menggambarkan jangka masa pengukuhan pasaran yang agak singkat kemudian menembusi angka-angka ini terhadap pergerakan trend sebelumnya.
 
Angka yang paling ketara adalah:
 
Flag
 
Flag merangkumi maklumat mengenai arah pergerakan harga dan sasarannya. Angka ini menggambarkan jangka pendek pengukuhan harga dalam had aliran menaik yang stabil atau curam. Pengukuhan harga dihadkan oleh garis sokongan dan rintangan yang selari atau mengukuh sedikit, membentuk angka yang sama dengan flag (parallelogram), cenderung, sebagai peraturan, bertentangan dengan arah aliran semasa atau terletak secara mendatar. Garis kecenderungan trend sebelumnya menyerupai flagrope.
 
Pennants
 
Pennants sama dengan flag secara semula jadi, itulah sebabnya analisis sama juga dapat diterapkan pada mereka. Satu-satunya perbezaan antara angka ini adalah garis sokongan dan rintangan berkumpul rapat, membentuk pennants. Sekiranya trend sebelumnya menaik, angka grafik dikenali sebagai kenaikan pennant.
 
Triangle
 
Triangle boleh dilihat sebagai flag tanpa flaglope.
 
'Empat jenis segitiga dibezakan:'
 
Simetri
Uprising
Downfalling
Expanding
 
Segitiga simetri dibina dengan garis sokongan dan rintangan yang bertumpu secara simetri, yang dilukis sekurang-kurangnya melalui empat titik. Penumpuan simetri pada garisan ini mencerminkan keseimbangan pasaran yang ada antara permintaan dan penawaran. Akibatnya, penembusan harga boleh muncul dari sebarang aliran. Tetapi jika terdapat segitiga simetris kenaikkan, penembusan cenderung seperti trend sebelumnya, membuktikan nama segitiga sebagai gambaran kesinambungan trend.
Expanding triangle, atau megafon, adalah gambaran pembalikan dari triangle yang dibincangkan sebelumnya, di mana bukan dasar triangle, tetapi sudutnya disesuaikan dengan garis trend sebelumnya. Perubahan volume perdagangan berlaku dengan sewajarnya, volume meningkat sebanding dengan pembentukan segitiga yang berkembang.
 
Wedges
 
Wedge berkait rapat dengan corak segitiga dan pennants. Ini sama dalam bentuk dan waktu pembentukan, tetapi dari sudut pandangan bentuk dan analisis, ia menyerupai pennants tanpa lebih flagpole. Biasanya penembusan harga ke arah yang bertentangan dengan kecenderungannya,tetapi bertepatan dengan arah aliran sebelumnya. Bergantung pada trend wedge boleh menjadi bullish atau bearish. Dengan wedge pada carta adalah mungkin untuk melihat trend sahaja. Harga tidak ditentukan oleh angka ini.
 
Rectangles
 
Segi empat tepat menunjukkan tempoh pengukuhan pasaran. Selepas kejayaannya, mata wang cenderung untuk meneruskan aliran sebelumnya. Namun gangguannya dapat menyebabkan peralihan dari trend berlanjutan kepada pembalikan.
Angka ini mudah dibezakan, dan dapat dianggap sebagai trend mendatar kecil. Apabila terbentuk di sepanjang aliran menaik dan penembusan harga walaupun ke arah atas, segi empat tepat dikenali sebagai bullish.
 
Sasaran harga adalah tahap,yang terletak di jarak ketinggian segitiga dari titik putus. Pergerakan harga berlaku dalam garis sokongan dan rintangan mendatar yang jelas. Penembusan sebenar dalam tempoh pengukuhan boleh berlaku melalui sebarang bentuk triangle. Sekiranya pengukuhan harga muncul di sepanjang trend menurun atau meneruskannya setelah penembusan, triangle disebut sebagai penurunan.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""