Support service
×

Locking

Locking adalah sejenis strategi lindung nilai yang bertujuan untuk meminimumkan risiko yang berkaitan dengan perubahan tingkah laku pasaran. Perbezaan antara lindung nilai dan locking adalah lindung nilai digunakan untuk instrumen perdagangan yang berbeza, sementara locking digunakan untuk satu instrumen perdagangan.
 
Locking digunakan sebagai atau bukan stop loss untuk mengehadkan kerugian. Mekanisme penetapan lock agak mudah: jika perdagangan tidak menguntungkan, anda membuat pesanan tertunda pada jarak dari harga. Taktik ini membolehkan anda mengelakkan kerugian dan bahkan menutup dagangan lebih awal disebabkan tidak menguntungkan dengan keuntungan, dengan syarat harga akan kembali ke tahap yang diperlukan atau jumlah keseluruhan kedudukan yang menguntungkan akan melebihi kerugian.
 
Mari kita pertimbangkan keuntungan  staratego locking yang popular. Kaedah ini didasarkan pada menangkap pergerakan harga 40-50 pip, sehingga berjaya diterapkan dalam perdagangan intraday. Menurut pengarang kaedah ini, anda tidak perlu menggunakan sebarang indikator. Namun, terpulang kepada anda. Sebagai permulaan, perlu mempelajari beberapa peraturan asas untuk membatasi risiko:
 
1. Jumlah keseluruhan kedudukan yang dibuka tidak boleh melebihi 10% dari deposit.
 
2. Jumlah maksimum kedudukan terbuka tidak boleh lebih dari 10.
 
3. Jumlah deposit mestilah tidak kurang daripada 30 lot. Di sini, kami bermaksud nisbah jumlah urus niaga dengan jumlah deposit. Maksudnya, jika jumlah dagangan 0.1 lot, deposit sekurang-kurangnya $ 3.000.
 
Cara locking ditetapkan:
 
1. Buat pesanan stop sementara pada tahap 30-40 pip dari harga.
 
2. Sebaik sahaja kedudukan pertama dibuka, letakkan pesanan stop kedua dalam arah yang sama pada tahap 10-15 pip dari kesepakatan pertama dan satu lagi pesanan tertunda dengan jumlah yang sama pada arah yang bertentangan pada tahap 10-20 pip. Anda juga boleh membuka pesanan tertunda kedua secara manual jika harga berubah. Oleh itu, lock  dibentuk yang memperbaiki kerugian dalam jumlah 10-20 pip sekiranya kemasukan tidak berjaya.
 
3. Sekiranya pesanan dibuka, tetapi harga bergerak ke arah yang berlawanan dan mencapai pesanan tertunda yang terbalik, anda harus menggerakkan pesanan tertunda ke arah baru pergerakan harga (iaitu bertentangan dengan yang awal) pada tahap 10 -15 pip.
 
4. Kedudukan menguntungkan dapat ditempatkan pada tahap titik pulang modal oleh trailing stop, dan pesanan pembalikan stop yang belum dicetuskan dipindahkan oleh 10 pip dari kedudukan terbuka seterusnya.
 
5. Sebaik sahaja jumlah keuntungan dan kerugian menjadi positif atau negatif dengan nilai minimum, semua kedudukan mungkin ditutup. Dengan cara sedemikian, anda boleh mencuba lebih banyak keuntungan.
 
6. Volume setiap kedudukan dibuka boleh berbeza-beza, tetapi jumlah keseluruhan kedudukan dibuka harus lebih besar ketika harga bergerak.
 
 
Berikut adalah contoh strategi perdagangan yang dijelaskan:
 
Pasangan mata wang EUR / USD telah melakukan penarikan semula harga dari 1.2195 dan bergerak naik. Kedudukan beli dibuka dalam jumlah 0.3 lot. Pada tahap 1.2225-30, pesanan berhenti beli untuk 0.2 lot lagi ditetapkan serta dua pesanan berhenti jual lagi: 1.2200 0.3 lot dan 1.2285 0.2 lot.
 
Harga mencecah pesanan buy stop dan bergerak ke bawah, tetapi setelah mencapai 1.2201, harga berubah sekali lagi. Pada jam 11: 00-20 GMT, setelah mencapai tahap 1.2234, pasangan mula menurun lagi ke 1.2200 di mana harga jual muncul. Dan kemudian ia naik ke atas sekali lagi untuk mencapai tahap 1.2223. Ringkasnya: jumlah pesanan beli adalah 0.5 lot, sementara jumlah pesanan jual adalah 0.2 lot.
 
Pada 14:30 GMT, data statistik dikeluarkan. Di sini kita memilih pilihan terburuk, iaitu, TIDAK ADA apa-apa sehingga penarbitan. Kami membatalkan pesanan jual sementara menunggu dan menunggu siaran berita. Selepas itu, kami menambah kedudukan mengikut arah pergerakan harga dan tidak melakukan apa-apa dengan kehilangan kedudukan. Sebaik sahaja berita itu dikeluarkan, pasangan itu jatuh dengan cepat.
 
Pesanan berikut diaktifkan:
 
No. 1 stop stop 1.2200 0.3 lot
 
No 2 stop stop 1.2190 0.2 lot
 
Sekarang kami menambah lebih banyak pesanan yang belum selesai:
 
No.3 stop stop 1.2180 0.2 lot,
 
No.4 stop stop 1.2170 0.2 lot
 
No 5 stop stop 1.2160 0.2 lot
 
Harga mencecah tahap 1.2170, mencecah sell stop keempat 0.2 lot, dan bangkit semula. Sekarang, mari tutup kedudukan: jual 1.2200 0.3 lot, jual 1.2190 0.2 lot (ditutup kira-kira pada 1.2178-80). Keuntungannya ialah 10 pip untuk 0.2 lot dan 20 pip untuk 0.3 lot.
 
Kedudukan berikut dibuka: 0.5 beli dan 0.4 jual (jual dari 1,2180 dan 1,2170). Pasangan ini melonjak ke tahap 1.2287, tetapi turun lagi. Order No.6 - jual 0.3 pada 1.2280-82 (pada tahap tutup pesanan jual atau beberapa pip lebih tinggi).
 
Dari tahap 1.2179, harga turun sekali lagi.
 
Di sini, kami menunggu kejatuhan selanjutnya dan menambah kedudukan jual setiap 10-15 pip.
 
Sell stop No.7 - 1.2150 0.2 lot.
 
Sell stop No.8 - 1.2140 0.2 lot.
 
Pada tahap 1.2134, kita mempunyai kedudukan beli 0.5 lot dan kedudukan jual 1.1 lot. Sekarang kita boleh menutup semua pesanan. Hasilnya, kita mendapat keuntungan secara keseluruhan.
 
Pendapat pedagang mengenai keberkesanan strategi lock sangat berbeza. Penyokongnya berpendapat bahawa kaedah ini membantu mengelakkan kerugian, fleksibel, dan tidak memerlukan penggunaan petunjuk atau kemahiran khas dalam analisis asas dan teknikal. Pada masa yang sama, yang lain percaya bahawa strategi tidak berguna dalam semua kriteria yang dinyatakan. Mereka juga menyebutkan faktor psikologi dan risiko melakukan kesalahan besar yang akhirnya boleh menyebabkan kehilangan deposit.
 
Pedagang yang berjaya menggunakan lock juga berbeza pendapat mengenai perkara itu. Ada yang menganggapnya sebagai jalan terakhir untuk menyelamatkan kedudukan yang tidak berjaya. Yang lain menggunakan lock sebagai strategi perdagangan utama. Dalam kedua kes tersebut, pedagang sering menutup dengan keuntungan atau sekurang-kurangnya mengurangkan skala kerugian yang teruk.
 
Kaedah lock mempunyai kelebihan yang ketara berbanding dengan stop loss. Pertama, lock yang digunakan dengan mahir dapat mengubah kerugian anda menjadi keuntungan. Kedua, sebagai akibat dari kesimpulan pertama, penggunaan analisis pasaran yang rumit kehilangan kepentingannya. Agak sukar untuk meramalkan tingkah laku pasaran walaupun pada satu jam berikutnya. Dengan bantuan lock,anda boleh mengubah keadaan untuk kepentingan anda sendiri dengan hanya membuat pesanan tertunda seterusnya ke arah pergerakan harga, merangkumi kedudukan negatif mengikut jumlah. Ketiga, intipati teknik dan kaedah yang dijelaskan cukup mudah dan jelas, bahkan seorang pedagang baru dapat menggunakannya. Akhirnya, penggunaan lock tidak bertentangan dengan peraturan pengurusan wang, sehingga menjadikannya pesaing serius untuk menghentikan lock yang dianggap sebagai alat lindung nilai utama.
 
Sebaliknya, kaedah perdagangan ini memerlukan deposit yang jauh lebih besar berbanding jumlah pesanan yang dibenarkan. Seperti yang ditunjukkan oleh pengarang kaedah lock,perlu memiliki sekurang-kurangnya 30 lot dagangan, sedangkan nisbah ideal adalah 100 lot dagangan. Oleh itu, jumlah pelaburan yang agak besar akan tetap disimpan tanpa akaun. Kelemahan lock lain adalah berkaitan dengan wang yang tersekat di akaun dagangan, iaitu pembekuan lock  jangka panjang. Contohnya, apabila harga memasuki saluran mendatar dengan turun naik pasaran hanya 20-30 pip di kedua arah, agak sukar untuk meletakkan lock. Selain itu, tanpa kemahiran yang betul, anda boleh merosakkan semuanya dengan mudah. Penentang lock  mengatakan bahawa dalam situasi yang sama menggunakan stop loss dan meningkatkan jumlah perdagangan anda dapat membuat lebih banyak pips. Ini masuk akal kerana pesanan pembalikan dengan peningkatan jumlah dan stop loss biasanya dipraktikkan dan telah membuktikan kecekapannya. Selain itu, setelah kedudukan stop loss ditutup, sebahagian dari margin dilepaskan, yang memungkinkan untuk meningkatkan volume beberapa kali untuk urutan terbalik. Dengan lock, bagaimanapun, setiap pesanan baru memerlukan sejumlah dana baru.
 
Walaupun terdapat kekurangan ini, banyak pusat urus niaga membolehkan anda membuka kedudukan dengan jumlah yang sama, tetapi dalam arah yang berbeza, dengan mempertimbangkan margin bagi mereka untuk satu transaksi. Ini bermaksud bahawa untuk 2 kedudukan terbuka (beli dan jual) pada satu pasangan mata wang dalam jumlah 1 lot, margin akan menjadi $ 1,000 dengan leverage 1: 100 dan bukannya $ 2,000. Bagaimanapun, kebanyakan pusat urus niaga tidak akan menyetujui dagangan tersebut. Dalam kes ini, lock kehilangan maknanya kerana deposit harus ditingkatkan beberapa kali untuk mendapatkan hasil yang signifikan.
 
Dari sudut pandang psikologi, penggunaan penguncian memungkinkan untuk tidak takut kerugian, seperti dalam hal stop loss. Sebaliknya, di sinilah keadaan boleh menjadi salah. Sekiranya anda membuka sejumlah besar pesanan, anda mungkin mudah keliru, dengan anggapan bahawa semuanya dapat diperbaiki.
 
Ini adalah perkara utama yang diperhatikan oleh guru 'locking'
 
1. Jumlah pesanan yang dibenarkan dalam perdagangan harus terhad kepada 10.
 
2. Jumlah dagangan pesanan terbuka hendaklah terhad kepada 10% deposit atau tidak lebih dari 25% deposit.
 
3. Adalah perlu untuk selalu menukar pesanan yang belum selesai mengikuti pergerakan harga (untuk pesanan terbalik), atau sebelum harga untuk pesanan langsung.
 
4. Adalah perlu untuk mengesan pergerakan harga sekurang-kurangnya 40-50 pip.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""