Support service
×

Candlestick shadow

Jarak di antara Candlestick dan harga hari maksimum dalam bentuk garis tegak disebut bayangan atas candlestick (uwakage). Jarak antara Candlestick dan harga minimum juga digambarkan sebagai garis dan disebut bayangan bawah candlestick (shitakage).
 
Candlestick Jepun adalah perbezaan antara harga pembukaan dan penutupan, dan bayangan candlestick Jepun menunjukkan harga maksimum atau minimum pada tempoh perdagangan yang diberikan. Sekiranya bayangannya pendek, maka julat harga sekuriti tertentu akan difokuskan berhampiran harga pembukaan dan penutupan dalam tempoh ini. Sekiranya bayang-bayang itu panjang, ini bermakna perdagangan aktif dalam jangka masa ini, dan harga beralih dari harga pembukaan dan kembali ke penutupan selepas itu.
 
Sekiranya candlestick mempunyai bayangan atas yang panjang dan bayangan pendek yang lebih rendah, itu membuktikan kepada fakta bahawa dalam tempoh ini aliran menaik mendominasi dan mendorong harga ke tahap tinggi, dan kemudian aliran menurun menghantarnya ke tahap harga penutupan.
 
Sekiranya candlestick mempunyai bayangan bawah yang panjang dan bayangan atas pendek, aliran menurun akan menurunkan harganya, dan aliran menurun akan membawanya ke tahap penutup. Dalam kedua kes tersebut, warna candlestick tidak menjadi masalah.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""