Support service
×

Hedging

Lindung nilai melindungi risiko perubahan harga dengan mengukuhkan posisi yang berlawanan di pasaran yang selari. Lindung nilai memberi peluang untuk melindungi diri anda dari kemungkinan kerugian pada masa penyelesaian perjanjian hadapan; memberikan fleksibiliti dan kecekapan transaksi yang lebih tinggi; mengurangkan kos yang berkaitan dengan perdagangan komoditi sebenar; menurunkan risiko kerugian kerana perubahan harga komoditi diimbangi dengan keuntungan pada niaga hadapan.
 
Sebagai peraturan, kerugian berhenti meningkat sama ada ketika mencapai stop loss atau sekiranya harga berubah dan menuju ke arah yang benar. Senario ini sudah terkenal, jadi tidak perlu melihatnya lebih dekat sekarang. Masalahnya ialah peniaga yang tidak menggunakan pengurusan wang menggigit lebih banyak daripada yang dapat mereka kunyah, sementara mereka yang tidak menggunakan pengurusan risiko selalu menyerang tetapi tidak pernah bertahan.
 
Lindung Nilai pada Forex adalah elemen wajib perlindungan daripada risiko dan jaminan keuntungan. Berikut adalah contoh mudah: anda telah membuka posisi dagangan menjual pada pasangan mata wang EUR/USD berdasarkan MACD. Kemudian, anda memperoleh keuntungan tiga kali ganda, tetapi harganya mulai naik dan anda mengalami kerugian lebih dari dua puluh empat jam. Di sinilah berlindung nilai. Jadi, bagaimana untuk melakukannya dengan betul? Sebilangan kecil matematik dan analisis akan membantu kita.
 
Penguncian kedudukan juga merupakan alat yang popular, yang paling tidak berkesan dan yang sering menjadi penipuan diri. Lebih-lebih lagi, ia selalu disertakan dengan pertukaran negatif, kerana pertukaran positif pada pasangan kurang dari yang negatif. Akibatnya, tindakan ini hampir tidak berbeza dari pembalikan kedudukan berdasarkan kesinambungan pergerakan dan kemudian kembali sepenuhnya ke titik posisi pertama.
 
Oleh itu, alasan kerugian adalah pergerakan mata wang yang tidak dijangka (merujuk kepada pasaran mata wang). Perhatikan bahawa ia adalah mata wang, bukan pasangan mata wang! Sekiranya anda melihat bahawa alasan kerugian pada posisi dagangan menjual pada pasangan mata wang EUR/USD terletak pada kejatuhan dolar AS, maka kemungkinan besar memanfaatkan situasi ini dengan memindahkan aset tersebut ke pasangan mata wang lain tanpa dolar A.S. Untuk melakukan ini, perlu menentukan perkara berikut:
 
'1)' Cari pasangan atau pasangan yang berkorelasi dengan baik dengan pasangan mata wang EUR/USD.
 
'2)' Pastikan instrumen ini (-s) lebih mudah berubah daripada yang pertama (-s) sehingga keuntungan melebihi kerugian.
 
'3)' Buka tawaran dagangan bertentangan (-s) pada dolar A.S. TETAPI !!! Dalam perkadaran yang sama.
 
Ini penting kerana lot pasangan mata wang EUR/USD tidak sama dengan lot pasangan mata wang GBP/USD. Perbezaannya terdiri dari harga untuk satu titik (misalnya, USD/JPY) dan ketidaktentuan pasangan. Faktor-faktor ini harus dibenarkan untuk memindahkan kedudukan ke pasangan lain dengan berkesan. Jika tidak, perbezaan tersebut boleh menjadi terlalu serius kerana keseimbangan awal sangat penting bagi kita terlebih dahulu, kemudian keuntungan yang lebih besar berkaitan dengan kerugian. Sasaran seterusnya adalah untuk mencapai kesan ayunan setelah peningkatan berakhir membuat kerugian pada pasangan mata wang EUR/USD dan meningkatkan keuntungan pada pasangan mata wang GBP/USD. Berikutan pergerakan yang kuat, tempoh penggabungan bermula dan pada saat tertentu kerugian pada pasangan pertama semakin berkurang. Pada masa itu, anda mempunyai peluang besar untuk keluar dari posisi dengan keuntungan, dan jika pertukaran keseluruhan positif, yang juga penting, itu akan memberi anda sokongan tambahan. Sebenarnya, kaedah yang dibentangkan dapat digunakan untuk pemindahan aset yang dilaburkan ke pasangan mata wang EUR/GDP. Kami telah mempertimbangkan contoh yang mudah; namun, kombinasi yang lebih rumit dengan pasangan mata wang tambahan dapat digunakan untuk mencapai hasil yang lebih baik.
 
Untuk menentukan tahap korelasi, algoritma berdasarkan formula korelasi linear biasanya digunakan, yang dilampirkan pada indikator MT4. Perlu juga diperhatikan bahawa kaedah lindung nilai agak berbeza. Oleh itu, contoh yang diberikan juga boleh menggunakan pasangan tanpa mata wang biasa; namun untung rugi mungkin lebih tinggi. Perkara yang paling penting dalam lindung nilai adalah pencapaian keseimbangan yang diperlukan, melalui kepelbagaian aset.
 
Jenis lindung nilai:
 
Lindung nilai klasik
 
Lindung nilai klasik mengukuhkan kedudukan bertentangan di pasaran. Lindung nilai ini digunakan oleh pedagang produk pertanian di Chicago (AS).
 
Lindung nilai penuh dan separa
 
Lindung nilai penuh menyiratkan insurans terhadap risiko untuk keseluruhan jumlah perjanjian. Lindung nilai jenis ini tidak termasuk kemungkinan kerugian yang berkaitan dengan risiko harga. Lindung nilai separa hanya melindungi sebahagian daripada perjanjian sebenar.
 
Perlindungan lindung nilai
 
Lindung nilai antisipatif mengandaikan pembelian atau penjualan dengan baik sebelum membuat perjanjian di pasaran fizikal. Dalam jangka masa antara kesimpulan kesepakatan di pasaran niaga hadapan dan kesimpulan kesepakatan di pasaran fizikal, kontrak niaga hadapan berfungsi sebagai pengganti kontrak nyata untuk pembekalan barang. Lindung nilai antisipatif juga dapat diterapkan melalui pembelian atau penjualan masa depan dan pelaksanaannya selanjutnya melalui bursa saham. Jenis lindung nilai ini adalah yang paling biasa di pasaran saham.
 
Lindung nilai selektif
 
Lindung nilai selektif dicirikan oleh kenyataan bahawa urus niaga di pasaran hadapan dan pasaran spot berbeza dalam jumlah dan masa pelaksanaan pesanan.
 
Lindung nilai persilangan 
 
Lindung nilai silang dicirikan oleh kenyataan bahawa operasi di pasaran niaga hadapan melibatkan kontrak bukan pada aset pendasar di pasaran fizikal, tetapi pada instrumen kewangan lain. Sebagai contoh, di pasaran nyata terdapat operasi dengan saham, sementara pasaran niaga hadapan memperdagangkan niaga hadapan menggunakan indeks saham.

Isi borang di bawah:

Thank you! Is there anything you would like to add?

How would you rate the answer you received?

Leave your comment (optional)

Maklum balas anda sangat penting bagi kami.
Terima kasih kerana telah meluangkan masa untuk menyelesaikan maklum balas atas talian kami.

smile""