Support service
×

Leverage

Leverage adalah nisbah antara jumlah margin dan dana pinjaman yang diperuntukkan untuknya: 1: 100, 1: 200, 1: 500. Leverage 1: 100 bermaksud bahawa pedagang diwajibkan memiliki jumlah dalam akaun perdagangan yang 100 kali lebih sedikit daripada jumlah transaksi.
 
Nisbah pinjaman disebut leverage. Nilainya mungkin berbeza dari 1: 1 hingga 1: 500. Ini bermaksud bahawa pelanggan boleh membeli / menjual mata wang dalam jumlah yang melebihi margin 500 kali ganda! Sebagai contoh, jika pedagang memilih leverage 1: 100 dan membuat deposit AS $ 100, maka dia berpeluang untuk membeli mata wang dengan harga 100 * 100 = $ 10,000. Setelah membeli mata wang dengan perubahan kadar yang menguntungkan, seorang pedagang melaksanakan penjualan, sehingga memperoleh keuntungan dari turun naik kadar mata wang. Dengan kata lain, pedagang menyelesaikan transaksi. Pada saat menutup perdagangan, kredit ditutup secara automatik, margin tetap ada di akaun pedagang dan juga keuntungan yang diperoleh. Skim ini membolehkan peniaga memperoleh keuntungan yang besar kadang-kadang melebihi jumlah margin yang terlibat dalam transaksi tertentu walaupun dengan sedikit perubahan pada kadar pertukaran asing. Risiko pedagang hanya dibatasi oleh jumlah margin, kerana pusat urus niaga tidak memberikan jumlah sebenar transaksi yang dibuka, tetapi hanya menjamin pengkreditan kerugian atau keuntungan sepenuhnya pada akhir perjanjian. Menutup urus niaga adalah operasi sebaliknya: ketika membeli sejumlah mata wang, penjualan dilakukan dalam jumlah yang sama dan sebaliknya.
 
Definisi leverage berkait rapat dengan margin. Namun, jika dilihat lebih dekat, ada perbezaan antara kedua konsep ini. Tetapi bagi pengawal selia, keuntungannya sama: semakin besar leverage, semakin banyak nisbah dana sendiri dan transaksi spekulatif yang menguntungkan. Bagaimana ia mempengaruhi perdagangan itu sendiri? Mari kita mulakan dengan sejarah margin.
 
Pada mulanya, prinsip perdagangan margin dikaitkan dengan transaksi di pasaran komoditi. Pada abad ke-19, pertukaran komoditi adalah pasaran di mana perdagangan dilakukan secara tunai. Broker, yang menyediakan perkhidmatan untuk pelaksanaan transaksi, pemindahan wang dan pengurusan akaun, adalah peniaga di pasar ini. Broker mengekalkan akaun menggunakan kaedah rakaman khas, yang disebut "bulatan" rakaman. Kaedah ini adalah kaedah yang paling berkesan untuk menyelesaikan akaun antara pelanggan dengan penjualan barang yang kerap. Kaedah pengiraan telah diterapkan di pasaran akan datang hingga tahun 1920-an, selama memenuhi kebutuhan. Dalam kerangka kaedah ini, anggota pertukaran yang membuat perjanjian harus memenuhi kewajiban mereka yang ditetapkan oleh kontrak ini sebagai peserta perjanjian. Mereka adalah satu-satunya yang bertanggungjawab untuk melaksanakan tanggungjawab perjanjian. Berkat sistem penyelesaian seperti itu, pelanggan tidak perlu mendepositkan dana mereka sendiri sebagai jaminan kewangan untuk pelaksanaan kontrak pertukaran dan dapat menikmati perdagangan dengan harga yang lebih rendah. Kaedah penyelesaian sebelumnya lebih menguntungkan apabila sebahagian besar urus niaga adalah semata-mata komersial, iaitu pembelian dan penjualan kontrak menyiratkan permintaan sebenar untuk barang atau barang itu sendiri. Anggota bursa harus mempunyai aset kewangan yang besar untuk menjamin pelaksanaan kewajiban dalam keadaan apa pun.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""