Support service
×

Sebut Harga

Istilah "quote" kemungkinan besar berasal dari kata kerja Perancis ""coter"" yang bermaksud menandakan / melabel dengan angka. Sebut harga adalah nilai satu unit mata wang dalam bentuk mata wang lain.
 
Contohnya, kadar pasangan mata wang EUR/USD ialah 1.2750. Ini bermaksud satu euro bernilai 1.2750 dolar AS. Mata wang, yang dijual atau dibeli, adalah yang asas. Mata wang yang disebut harga adalah nilai di mana harga mata wang asas dinyatakan. Jadi, dalam pasangan mata wang EUR/USD adalah mata wang asas, mata wang yang disebut adalah dolar AS. Mata wang asas selalu menjadi yang pertama dalam pasangan ini. Semua operasi dijalankan dengan mata wang asas. Euro selalu bertindak sebagai mata wang asas. Pound Britain (GBP) juga merupakan mata wang asas bagi semua pasangan, kecuali euro. Yen Jepun (JPY) hanya boleh menjadi mata wang disebut harga.
 
Sebut harga mungkin langsung atau tidak langsung. Sebut harga langsung menunjukkan kuantiti mata wang negara per unit asing: USD/JPY, USD/CHF, USD/CAD, dll. Petikan tidak langsung menggambarkan jumlah mata wang asing per unit negara: EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, dan lain-lain.
 
Terdapat dua bacaan dalam sebut harga. Contohnya, kadar EUR/USD adalah 1.2750-1.2750. Bacaan pertama adalah harga jual mata wang asas (Bid). Oleh itu, bacaan kedua - Tanya - adalah harga membeli mata wang asas bagi yang disebut harga. Perbezaan antara kadar ini disebut spread. Ukuran spread bergantung pada pasangan mata wang, jumlah perdagangan dan tingkah laku pasaran. Harga menunjukkan persekitaran pasaran serta permintaan untuk penawaran.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""