Support service
×

Teori Dow

Teori Dow
 
Teori Dow adalah teori yang menggambarkan tingkah laku harga saham dengan masa. Teori ini berdasarkan siri penerbitan oleh Charles H. Dow (1851-1902), seorang wartawan Amerika, penyunting pertama 'The Wall Street Journal' dan salah seorang pengasas 'Dow Jones and Co'. Selepas kematian Dow, teori ini diperhalusi oleh William P. Hamilton, Charles Rhea, dan George Schaefer dan dinamakan sebagai 'teori Dow'. Dow sendiri tidak menggunakan istilah ini.
 
Teori Dow adalah asas analisis teknikal. Ia terdiri daripada enam prinsip asas.
 
Terdapat tiga jenis trend
 
Definisi trend yang diberikan oleh Dow adalah seperti berikut: dalam trend menaik (penurunan) setiap lonjakan seterusnya dan setiap bar perlu lebih tinggi (lebih rendah) daripada yang sebelumnya.
 
Menurut teori Dow, terdapat tiga jenis trend: primer (atau jangka panjang), sekunder (atau pertengahan), dan kecil (atau jangka pendek).
 
Setiap aliran utama mempunyai tiga fasa
 
Teori Dow mengesahkan bahawa setiap trend utama terdiri daripada tiga fasa: fasa pengumpulan, fasa penyertaan masyarakat, dan fasa panik. Pada masa dahulu, kebanyakan pelabur yang rasional mula membeli (menjual) saham bertentangan dengan pendapat kolektif pasaran. Fasa ini tidak dihadiri oleh pergerakan harga yang tajam kerana jumlah pelabur seperti itu kecil. Pada tahap tertentu, beberapa pedagang pasaran mendapat trend baru dan pedagang aktif, menggunakan analisis teknikal, mula mengikuti pelabur yang rasional. Fasa ini memerlukan pergerakan harga. Semasa fasa ketiga trend baru dikenali oleh keseluruhan pasaran dan agio bermula. Pada masa ini pelabur yang matang mula mendapat keuntungan dan menutup kedudukan.
 
Pasaran saham mengambil kira semua berita
 
Harga saham dengan pantas bertindak balas terhadap sebarang maklumat baru. Ini bukan hanya menunjukkan indikator kewangan dan ekonomi tetapi juga berita umum. Penyataan teori Dow ini sesuai dengan Efficient Market Hypothesis.
 
Indeks saham mesti saling mengesahkan
 
Pernyataan seperti itu berlaku untuk indeks Dow Industrial and Rail Average. Di bawah teori Dow, trend semasa dan isyarat untuk arah pembalikan mesti disahkan oleh kedua-dua indeks. Dan beberapa kesalahan dalam isyarat diterima, iaitu salah satu isyarat dapat memberi tanda pembalikan trend lebih awal daripada yang lain. Trend disahkan oleh jumlah dagangan.
 
Dow berpendapat bahawa untuk menentukan trend perlu mengambil kira jumlah perdagangan. Perubahan harga saham dengan jumlah perdagangan yang kecil dapat dijelaskan dengan banyak alasan dan tidak mencirikan perkembangan trend semasa atau trend baru.
 
Trend tetap berlaku sehingga berlaku pembalikan yang jelas
 
Pernyataan ini harus dijelaskan sebagai berikut: trend cenderung berlanjutan, jadi perubahan harga yang tidak sesuai dengan trend, jika anda tidak yakin, harus ditafsirkan sebagai pembetulan sementara tetapi bukan pembalikan trend.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""