Support service
×

Angka pembalikan umum

Carta pergerakan harga mata wang dengan unit pengukuran masa membentuk corak berkala dan sama dari pelbagai jenis. Sebilangan angka ini selalu terbentuk pada carta sebelum trend berakhir, apabila jumlah operasi meningkat atau menurun dengan ketara.
Angka Head and Shoulders, Inverted Head and Shoulders, Double Top, Double Bottom, Triple Top dan Triple Bottom dikenali sebagai angka pembalikan umum kerana kepentingannya untuk ramalan pembalikan pasaran.
 
Head and Shoulder
 
Corak 'Head and Shoulder' adalah salah satu angka grafik yang paling dipercayai dan banyak digunakan.
Ia dibentuk oleh tiga pergerakan berturut-turut. Pergerakan pertama dan ketiga atau shoulder hampir sama tinggi. Pergerakan tengah adalah yang tertinggi. Ketiga-tiga pergerakan bermula pada garis sokongan yang sama, dikenali sebagai 'Neckline'.
Sebelum mencapai titik A, 'neckline' adalah garis rintangan. Setelah melaluinya, ia menjadi garis sokongan yang kuat. Carta harga mengikutinya dua kali dalam titik ? dan ?. "Neckline' akhirnya ditembusi  pada titik D pada jumlah dagangan yang tinggi, di mana trend pembalikan disahkan. Oleh kerana terdapat penembusan garis sokongan yang kuat, adalah wajar untuk membuktikan 'neckline' (titik E), yang menjadi garis rintangan lagi. Apabila rintangan disahkan, harganya cenderung jatuh ke tahap titik F, jarak yang dikenali sebagai sasaran harga setelah harga membentuk 'Head and shoulder' . Sasaran harga hampir sama dengan jarak dari 'neckline' ke pars tertinggi (amplitud) dari ' Head'. Untuk ramalan harga, jarak ini diplot ke bawah dari titik putus  'neckline' D (garis DL)
 
Membeli isyarat corak "Head and Shoulder":
 
Corak "Head and Shoulder' merangkumi maklumat berikut:
 
1. Garisan sokongan, bergerak melalui titik ? dan C.
 
2. Garis rintangan. Setelah terbentuknya penembusan titik D, pasaran dapat menguji rintangan pada titik ?.
 
3. Arah aliran harga. Apabila tidak ada penembusan "neckline" di bawah tekanan pembeli pada titik ?, angka tersebut mengandungi maklumat, mengenai trend carta harga - yang akan bertentangan dengan arah aliran angka (iaitu penurunan harga).
 
4. Sasaran harga. Pengesahan angka menunjukkannya (melalui penembusan "neckline"di tengah jumlah dagangan yang tinggi).
 
Salah satu syarat utama untuk penafsiran yang betul mengenai corak ini adalah kehadiran jumlah perdagangan yang cukup besar dalam penembusan "neckline". Penembusan harga, apabila "volume'" tidak tinggi, adalah amaran serius, bahawa penembusan ke bawah adalah salah dan mungkin akan berakhir dengan reaksi pembalikan yang kuat dari harga (kenaikan). Masa, yang digunakan untuk pembentukan corak ini, boleh menjadi pelbagai - dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Corak sedemikian, terbentuk dalam sehari atau bahkan satu jam dan kurang tidak boleh dipercayai.
 
Inverted Head and Shoulder
 
Corak Inverted 'Head and Shoulder' adalah pantulan terbalik dari angka sebelumnya. Itulah sebabnya semua maklumat mengenai ciri, kemungkinan masalah dan isyarat yang ditulis di atas, adalah benar untuk angka ini. Ia terbentuk, ketika mata wang perdagangan menembusi saluran menurun. Carta harga membuktikan garis rintangan sebelumnya (garis pemberontakan 3), yang telah berubah menjadi garis sokongan. Dari tiga kenaikan berturut-turut bahu (1 dan 3) mempunyai ketinggian yang hampir sama, dan puncak 'Head" lebih rendah daripada puncak "shoulder". Sebelum mencapai titik ?, "neckline" adalah garis sokongan. Selepas penembusan garis ini, ia telah berubah menjadi garis rintangan yang boleh dipercayai.
Harga melakukan pembalikan dua kali dari "neckline" - pada titik ? dan ?. Penembusan "neckline" kemungkinan berada di titik D dalam keadaan jumlah dagangan yang tinggi. Kerana penembusan garis rintangan yang kuat, seseorang dapat menganggap sehingga pembalikan seterusnya, pengesahan "neckline" akan dicapai (titik E) - sekarang ia adalah garis sokongan lagi. Sekiranya garis sokongan mengekalkan  kedudukannya, kita dapat mengharapkan harga naik hingga Tahap F, yang sesuai dengan sasaran harga pola Inverted Head and Shoulders. Sasaran harga sama dengan amplitud "Head", dan diukur dari titik D "neckline" ditembusi ke atas.
 
Double Top
 
Double Top terdiri daripada dua puncak dengan ketinggian yang sama. Selari dengan garis rintangan, yang kelur melalui dua puncak, garis diplot, dimana ia dianggap ssama dengan garis "neckline dari corak "Head and Shoulder".
 
Isyarat perdagangan untuk corak Double Top.
 
Corak Double Top merangkumi maklumat mengenai:
 
1. Garis sokongan.
 
2. Garis rintangan.
 
3. Arah aliran harga. Sekiranya "neckline" berada di bawah tekanan pembeli, corak memberitahu tentang trend harga selanjutnya yang akan bertentangan dengan arah tahap tertinggi (atau penurunan harga).
 
4. Sasaran harga, yang dibentuk oleh pengesahan angka, pada gilirannya, adalah penembusan "neckline" pada jumlah dagangan yang tinggi.
 
Seperti "Head and Shoulder", syarat penting untuk berjaya membentuk corak Double Top adalah adanya jumlah dagangan yang tinggi pada ketika "neckline" sedang putus.
Penembusan pada "volume"rendah menandakan crossover palsu selepas reaksi tindak balas harga yang kuat akan berlaku (kenaikan) Masa pembentukan angka ini boleh berbeza dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Corak seperti itu, yang terbentuk dalam satu hari (satu jam atau kurang), tidak boleh dipercayai. Kebolehpercayaannya lebih tinggi apabila pembentukan memerlukan lebih banyak masa. Walaupun begitu, sasaran harga tidak akan dapat dicapai dalam masa terdekat. Tidak ada cadangan yang disahkan mengenai perkara ini, sebab itulah hipotesis mengenai syarat pencapaian corak harus berdasarkan akal sehat. Penting untuk mengukur sasaran dari titik putus "neckline", tetapi tidak dari tengah corak, yang boleh menjadi hasil dari penerusan mekanikal perubahan Paras tinggi.
 
Double Bottom
 
Corak Double Bottom mencerminkan angka sebelumnya. Itulah sebabnya semua maklumat, mengenai ciri dan kesimpulan, yang ditulis di atas, berlaku untuk pola ini. Ketinggian hampir sama. "neckline" diplotkan selari dengan garis yang menghubungkan paras tertinggi.
 
Triple Top
 
Triple Top digabungkan dengan corak Head and Shoulders dan Double Top. Ciri-ciri dan kesimpulan, ditulis untuk Double Top, juga berlaku untuk ini. Dalam corak Triple Top klasik "neckline" selari dengan garis, yang menghubungkan tiga titik puncak ?, D, dan F. Menjadi garis sokongan, "neckline" ditembusi pada titik ? dan berubah menjadi garis sokongan yang kuat pada tahap harga C dan ?, dan kemudian ditembusi lagi pada titik G. Garis sokongan berubah menjadi garis rintangan yang kuat, yang menyebabkan pembalikan dari pasaran pada titik H. Sasaran harga adalah tahap I, yang jauh dari "neckline" jarak jauh, sama dengan ketinggian tengah dari tiga puncak corak, diukur dari titik D. Seperti Double Top, ia selesai pada titik E. Harga bergerak naik ke titik F. Garis rintangan ditahan lagi dan harga curam ke tahap titik G. Pada tahap ini tekanan pasaran menyebabkan garis sokongan pecah. Setelah kemungkinan pengesahan neckline, harga jatuh lagi untuk mencapai sasaran.
 
Tripple Bottom
 
Triple Bottom adalah gabungan corak Double Bottom dan Inverted Head and Shoulders. Di bahagian bawah Triple Neckline diplotkan selari dengan garis, yang menghubungkan tiga "pits" (?, D, dan F). Sebagai garis sokongan, "neckline" ditembusi pada titik ?. Ia berubah menjadi garis rintangan yang kuat pada tahap harga C dan ?, tetapi ia ditembusi pada titik G. Garis rintangan berubah menjadi garis sokongan yang kuat yang menyebabkan pembalikan pada titik H. Sasaran harga adalah tahap I , yang jauh dari garis leher jarak jauh, sama dengan ketinggian pertengahan dari tiga3 corak "Pits", diukur dari titik D.
 
Round Top,Round Bottom,Saucer,Inverted Saucer
 
Corak Round Top, Round Bottom, Saucer, dan Inverted Saucer terbentuk hasil perubahan arah pasaran yang sederhana dan beransur-ansur. Corak ini mencerminkan kekaburan pasaran dan akhir trend. Aktiviti perdagangan rendah pada masa itu. Dan hampir mustahil untuk menentukan, bila keadaan ini akan selesai. Namun, diketahui, semakin lama proses pembentukan corak ini, semakin tinggi kemungkinan harga tiba-tiba melakukan pembalikan aliran harga baru.

Kongsi pendapat anda

Terima kasih! Adakah terdapat apa-apa yang anda ingin tambah?

Bagaimanakah anda menilai jawapan yang anda terima?

Tinggalkan komen anda (pilihan)

Maklum balas anda amat penting bagi kami.
Terima kasih kerana meluangkan masa untuk melengkapkan survei atas talian kami.

smile""