Soalan teknikal


Platform dagangan MT4 boleh dipasang dan beroperasi pada komputer dengan Linux menggunakan Wine. Wine ialah perisian percuma yang membenarkan pengguna sistem berasaskan Unix menjalankan aplikasi yang dibangunkan untuk sistem Microsoft Windows. Di antara semua versi Wine, terdapat satu untuk Ubuntu.

*Perhatikan bahawa Wine bukanlah aplikasi yang stabil sepenuhnya. Ini bermakna bahawa beberapa fungsi dalam aplikasi yang anda mulakan di bawahnya mungkin berfungsi dengan tidak betul atau tidak berfungsi sama sekali.

*Adalah sangat disyorkan untuk menggunakan versi terkini Ubuntu dan Wine. Tindakan anda mengemas kini tepat pada masanya akan memberikan kestabilan terbaik pada platform dagangan.

Pemasangan Wine.

Semua aplikasi di bawah Ubuntu dipasang daripada pakej yang terkandung dalam repositori. Dalam versi terkini Ubuntu, repositori pemasangan Wine yang diperlukan sudah tersedia dalam sistem tanpa tetapan tambahan. Oleh itu, untuk memasang Wine, anda hanya perlu melaksanakan satu arahan pada baris arahan (disebut ""Platform"" di Ubuntu):

sudo apt-get install wine-stable

Perintah ini memasang versi stabil terkini Wine. Anda juga boleh memasang versi Wine untuk pembangun. Versi ini mungkin mengandungi pelbagai penambahbaikan, namun kurang stabil. Untuk memasangnya, ikuti arahan berikut:

sudo apt-get install wine-development

Jika versi Ubuntu anda tidak menyediakan repositori dan anda menerima ralat semasa pemasangan Wine, ikuti arahan berikut satu demi satu:

wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/Release.key

sudo apt-key add Release.key

sudo apt-add-repository https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/

Seterusnya, kemas kini maklumat pakej dengan melaksanakan arahan berikut:

sudo apt-get update

Selepas pelaksanaan arahan, pasangkan Wine dengan mengikuti arahan berikut:

sudo apt-get install --install-recommends winehq-stable

Untuk butiran mengenai pemasangan di bawah Ubuntu, sila lawati laman web rasmi Wine.

Memulakan Terminal Pelanggan.

Untuk memasang terminal, muat turun pemasang mt4setup.exe. Selepas muat turun selesai, lancarkan fail persediaan. Sistem secara automatik akan menentukan bahawa anda sedang cuba menjalankan fail yang direka untuk Microsoft Windows dan akan menawarkan untuk membukanya dengan Wine. Pilih pilihan ini dan klik ""OK"".

Membuka pakej pemasangan MetaTrader 4 melalui WINE.

Pemasang terminal pelanggan akan dilancarkan. Lengkapkan semua langkah pemasangan:

Memasang terminal pelanggan.

Selepas pemasangan selesai, anda boleh mula menggunakan terminal dengan menjalankan terminal.exe file.

Satu lagi cara untuk mula menggunakan terminal dagangan dalam Ubuntu ialah menyalin keseluruhan folder terminal pelanggan yang dipasang sebelum ini pada Microsoft Windows:

Menyalin terminal yang dipasang sebelum ini.

Selepas penyalinan selesai, hanya jalankan terminal.exe file pada terminal. Wine akan digunakan secara automatik untuk membuka fail.

Isu yang diketahui.

Seperti yang telah disebutkan di atas, Wine bukanlah perisian yang stabil sepenuhnya. Oleh itu, beberapa fungsi terminal pelanggan mungkin berfungsi dengan tidak betul. Pada masa ini, isu berikut ditemui:

* Pasaran tidak tersedia.

* Kecuali masalah di atas, anda boleh menikmati semua ciri platform dagangan di Linux.

Direktori Data Terminal.

Wine mencipta pemacu logik maya dengan persekitaran yang diperlukan untuk program yang dipasang. Laluan lalai pada folder data terminal yang dipasang adalah seperti berikut:

Home folder: .winedrive_cProgram FilesClient Terminal

Artikel pilihan

Komisen

Apakah komisen yang dikenakan semasa mendeposit atau mengeluarkan dana

Jumlah minimum pendepositan

Jumlah minimum pendepositan

Sila pilih kaedah yang tersedia untuk menambah nilai ke akaun anda