empty
 
 

U ovom članku razmotrićemo osobenosti valutnog para GBP/USD. GBP/USD je skraćenica za valutni par engleska funta i američki dolar. Kotacija valutnog para ukazuje na to koliko je potrebno novca dati za kupovinu jedne engleske funte.

Veoma je popularan trejding alat u Evropi, a naročito u Velikoj Britaniji. Na trećem je mestu među valutama koje se najviše trejduju u svetu, dnevni trejding obrt obuhvata 12 % celokupnog obrta na Forex tržištu. Ovaj valutni par je vrlo nepredvidiv i veoma je nestabilan. Njegove fluktuacije su kratkotrajne i nestabilne. Zbog takvog ponašanja na tržištu ga nazivaju Cable.

Dnevne fluktuacije ovog valutnog para dostižu 130 poena u proseku. Mala likvidnost ovog para primećena je samo u oblasti Azije (prosečno kretanje je oko 30 poena). Zato se početnicima ne preporučuje da rad sa ovim valutnim parom.

Mnogi trejderi preferiraju EUR/USD u odnosu na Cable. Po pravilu, engleska funta se kreće u istom pravcu kao i valutni par EUR/USD, ali to nije uvek tako.

Kretanje valutnog para funta/dolar može biti potpuno drugačije od kretanja para euro/dolar u periodu kada se objave izvesne vesti vezane za “cable”. Na primer, britanka vlada menja kamatne stope preko Centralne banke. Kretanja funte su slična kretanju eura i švajcarskog franka. Uvek treba biti oprezan prilikom trejdovanja funtom jer su uvek moguća iznenađenja. Funta se često kreće suprotno od vesti; iako sve govori u prilog ovoj valuti, njena stopa uvek može pasti. Mnogi trejderi biraju ovaj valutni par za swap trejdovanje zbog značajne razlike kamatnih stopa funte i dolara.

Nazad na listu članaka
Otvori račun
Otvori račun
Uplati depozit
Uplati depozit
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.