empty
 
 

Nalog za prekid gubitka se veoma često koristi i njegov glavni cilj je ograničavanje mogućih gubitaka u slučaju nepovoljnih kretanja na tržištu.

Prekid gubitka se koristi samo za već otvorene pozicije. Kada stanje na tržištu ne ide u prilog trgovcu i cena dostigne nivo prekida gubitka dolazi do automatskog zatvaranja naloga. Na taj način, prekid gubitka pomaže trgovcu da kontroliše gubitke i da u slučaju grešaka sačuva makar deo depozita.

U slučaju da trgovac ne koristi naloge za prekid gubitka broker automatski zatvara poziciju kada suma gubitaka bude jednaka sumi depozita.

Postoje 3 vrste naloga za prekid gubitka: fiksni prekid gubitka, klizeći prekid gubitka i kombinovani prekid gubitka.

Fiksni prekidi gubitka se postavljaju prilikom otvaranja pozicija. Oni se ne mogu menjati dok transakcija ne bude zatvorena. Klizeći prekidi gubitaka, sa druge strane, mogu da se menjaju bilo kada u zavisnosti od kretanja cena. Drugi naziv za klizeći prekid gubitka je prekid praćenja koji se može menjati ručno ii automatski u zavisnosti od podešavanja trgovca.

Trenutno postoji dosta diskusija o tome da li je potrebno koristiti prekid gubitka ili ne. Neki trgovci veruju da prekid gubitka treba obavezno koristiti u trgovini naglašavajući njegovu sposobnost sprečavanja gubitka celokupnog depozita. Ukoliko cena ubrzano počne da se kreće u pravcu suprotnom od predviđenog, transakcija koja se blagovremeno ne zatvori može dovesti do znatnih gubitaka. Oni koji ne podržavaju prekid gubitka veruju da ovaj nalog može ograničiti ne samo gubitke već i ostvarivanje profita. S obzirom da je kretanje cene često nepredvidivo i neočekivano, ono se može razviti prema očekivanju trgovca sa periodičnim skokovima koji prelaze liniju prekida gubitka. U ovom slučaju pozicija se zatvara sa gubitkom iako postoji mogućnost da se zatvori uz ostvarivanje profita.

Po pravilu, odluka o korišćenju prekida gubitka zavisi od individualne strategije određenog trgovca. Dakle, mišljenja o neophodnosti upotrebe ograničavanja gubitaka nisu jednoglasna.

Nazad na listu članaka
Otvori račun
Otvori račun
Uplati depozit
Uplati depozit
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.