Facebook
 
 

Po pravilu, trgovci početnici na trgovačkim grafikonima pokušavaju da pronađu popularni obrazac - Glava i ramena. Ovaj model je opisan u skoro svim knjigama o trgovanju valutama, dok stručnjaci pišu istraživačke radove o njemu, drže lekcije, itd. Međutim, uprkos činjenici da je ovaj model veoma popularan, većina trgovaca ga prepoznaje potpuno pogrešno i ne zna kako da ga primeni u trgovanju.

Glava i ramena je obrazac preokreta trenda. Drugim rečima, ukoliko vidite da se ovaj obrazac konačno formirao po pravilu će doći do delimičnog ili potpunog preokreta glavnog trenda. To znači da će se obrazac Glava i ramena formirati na najvišim ili najnižim vrednostima.

Obraz Obraz

Ovaj obrazac se formira na osnovu 3 vrha ili 3 dna.

Obraz

Obrazac preokreta Glava i ramena formiraju 3 vrha, pri čemu je srednji vrh nešto viši od ostala dva. Desna najniža vrednost srednjeg vrha (glava) nalazi se na neznatno većoj visini od leve najniže vrednosti šiljka. Drugim rečima, linija vrata obrasca Glava i ramena treba da bude nešto viša na levoj strani. Uprkos činjenici da je ovaj uslov idealan za ovaj model, postoje slučajevi kada je linija vrata horizontalna a ponekad čak blago zakrivljena na levu stranu. Ovi modeli takođe funkcionišu ali je verovatnoća neuspeha značajno veća nego kod standardnih obrazaca Glave i ramena.

Hajde da analiziramo kada je najbolji trenutak za ulazak ili izlazak sa tržišta na osnovu obrasca Glava i ramena. Po pravilu, probijanje linije vrata jasan je znak za prodaju. Drugim rečima, zatvaranje sveće ispod linije vrata predstavlja signal za prodaju.

Naš najniži cilj za uzimanje profita (take-profit) proporcionalan je udaljenosti od srednjeg vrha (glave) do linije vrata. Međutim, ovakvi obrasci preokreta veoma često mogu da ostvare profit veći od date udaljenosti. Zbog toga je, kada se dostigne postavljeni nivo za uzimanje profita, najbolja opcija delimično zatvaranje naloga i postavljanje prekida praćenja za ostatak naloga ili izračunavanje novih ciljeva, na primer korišćenjem Fibonačijevih tragova (retracements).

Prekid gubitka mora se postaviti makar iznad desnog ramena za naloge prodaje. Osim toga, obim trgovine je od velike važnosti za obrazac Glava i ramena.

Aktuelni obrasci

Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.