empty
 
 

Zbog permanentnog unapređenja Internet-a i sredstava komunikacija za trejdere koji rade na Forex-u putem Internet-a, informacije su postale dostupnije. Zbog toga mnogo trejdera i investitora smatra da će praćenje objavljivanja svežih vesti, čitanje analitičkih pregleda i drugih sličnih resursa umnogome povaćati njihove šanse za sticanje profita. Ali to nije baš tako:

Verovanje vestima može da rezultuje velikim finansijskim gubicima. Zašto se to dešava? Bez detaljnog proučavanja ove tematike teško da se može razumeti pravi uzrok tome. Pa hajde da napravimo neposrednu analizu:

Skoro svaki trejder početnik pretpostavlja da će oslanjanje na vesti u trejdovanju ispasti korisno, ali to je pogrešno.

Prva stvar koja je rečena o vestima jeste da one u punoj meri odražavaju promene koje se dešavaju na tržištu. Ali po pravilu, takve tvrdnje nisu opravdane i reakcije valuta na njih se uglavnom razlikuju od očekivanih.

Sigurno ne treba zaobići vodeće pozicije ponude i potražnje na tržištu, a u isto vreme nema logike u njihovim kretanjima.

Glavi razlog omalovažavanja vesti jesu tržišta. Zbot toga je trejdovanje sa vestima postalo skoro nerealno. Na osnovu toga što znaju unapred kada će neke vesti biti objavljene i kakav uticaj to može imati na tržište investitori počinju da se ponašaju sa tim u skladu. Zato se, kada se ove vesti daju javno, reakcija tržišta jedva može primetiti ili skoro i da nema nikakve reakcije, pošto je sve uzeto u obzir vezano za cenu. Takođe se isplati obraćanje pažnje na karakter ljudi, pa će stvarna slika koja pokazuje "važnost" vesti postati vidljiva.

Još jedan razlog koji utiče na trejdovanje tokom vesti je kršenje ljudskih emocija koja čini značajnu nijansu u trejdovanju - disciplinu. Slično, analitičari mogu da pogreše ponekad. U situacijama kada bi otvorenu poziciju trejder trebalo da zatvori, a on ne uradi kao što je navedeno, mora da se započne sa aktivnim kretanjem.

U isto vreme, vesti ne treba da budu ignorisane. Poznato je da se vrhunci cena na tržištu pojavljuju neposredno posle vesti sa pozitivnom prognozom, nasuprot tome opadaju nakon neobećavajućih vesti.

Može se zaključiti da je za trgovce sa velikim kapitalom koji trejduju glavim parovima ispravna odluka da ne koriste vesti za trejdovanje, već da primenjuju režime sistema za trejdovanje. Zato što su vesti već zabeležene u sistemu. Takođe su deo tehničke analize što je nezamenjiva komponenta bilo kog dobro napravljenog sistema za trejdovanje.

Nazad na listu članaka
Otvori račun
Otvori račun
Uplati depozit
Uplati depozit
Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.