Mešavine sirove nafte

Brent (Brent nafta) je reper marka nafte koja potiče iz Severnog mora. Ime za marku potiče od minskog polja u Severnom moru, otvorenom u 1970. Zapravo, mešavina sirove nafte se može nazvati Brent, Oseberg i Fortis između obala Norveške i Škotske. Brent je jedan od ključnih brendova nafte koja se prodaje na glavnim svetskim berzama nafte. Brent cena nafte je osnova za formiranje cena još od 1971 za gotovo 40% naftnih marki širom sveta, naročito, za rusku naftu Ural. Zbog toga se ova cena zove «reper». Cena nafte bila je za 1 US dolar po barelu niža od WTI cene i za 1 US dolar po barelu viša od takozvanih “OPEC referentnih korpi sirovina”. Međutim, ovaj paritet cena je promenjen u 2007 i Brent nafta je kotovana kao premijum sa WTI. U ovom trenutku stvar je za diskusiju da li je korišćenje Brent nafte brenda kao osnove za formiranje cena na svetskom tržištu razumno ili ne. To je, pre svega, zbog smanjenja proizvodnje sirove nafte u Severnom moru, što dovodi do pada likvidnosti i grešaka prilikom postavljanja cena za mešavine i sve druge naftne cene.

Urali - ocena kiselo sirove nafte (sadržaj sumpora oko 1.3%), koji predstavlja mešavinu sirove nafte proizvedene u autonomnoj oblasti Hanti-Mansisku i Tatarstanu. Glavni proizvođači nafte Ural su sledeće kompanije: «Rusneft», «Lukoil», «Surgutneftegaz», «Gazpromneft», «TNK-VR» i «Tatneft». Glavni proizvođači nafte Ural su sledeće kompanije: Rusneft, Lukoil, Surgutneftegaz, Gazpromneft, TNK-VR i Tatneft. Ruska cena nafte se određuje na osnovu diskontovanja Brent cena, jer se veruje da je ruska nafta slabijeg kvaliteta zbog visokog sadržaja sumpora i teških cikličnih ugljenih hidrata. Nedavno, Rusija je preduzela niz mera kako bi poboljšala kvalitet nafte Ural isključivanjem kiselog kamenca nafte (u Republici Tatarstan biće izgrađena nova destilaciona postrojenja kako bi se napravio benzin od lokalne nafte bez puštanja kroz cevovod.) Zapadnosibirska nafta je prihvatljivog kvaliteta. Poznata je kao marka sibirska svetlost. U Rusiji fjučersi za Ural vrstu nafte se trejduju na FORTS tržištu na RTS berzi.

WTI (Zapadni Srednji Teksas) - marka nafte, koja se proizvodi u Teksasu (SAD), konzistentnost je 40° API, sadržaj sumpora - 0,4-0,5 %, uglavnom se koristi za proizvodnju benzina i zbog toga je velika potražnja za ovom naftnom markom, naročito u SAD i Kini.

Učesnici na tržištu sirove nafte

Proizvođači nafte
Generalno, sirova nafta stiže na tržište preko preduzeća za vađenje nafte koje mogu biti male kompanije ili ogromne korporacije. Logično je da uticaj kompanije na tržištu zavisi od količine isporučene nafte. Shodno tome, drugi učesnici na tržištu obraćaju dosta pažnje na aktivnosti proizvođača zlata.

  • Industrija
  • Ova kategorija je konstituisana od strane industrijskih kompanija iz svih ekonomskih sektora kao i rafinerija i prerađivačkih preduzeća. Šema se zove vertikalno integrisana struktura. Takve kompanije proizvode sirovu naftu, prerađuju je u gotov proizvod (benzin, mazut itd.), ali ga distribuiraju u sopstvene lance maloprodaje.

Tržišta robe i sirove nafte

U nekim zemljama na najvećim tržištima postoje odvojeni sektori, koji su zauzeti za trejdovanje, i to pre svega sa sirovom naftom.

Investitori

  • Investitori na tržištu imaju različite interese što dovodi do depozita različitih formi na instrumentima koji su povezani sa sirovom naftom. Normalno, najpopularniji instrumenti među investitorima na tržištu zlata su fjučersi.
  • OPEC

Organizacija zemalja izvoznica nafte - međunarodna međuvladina organizacija, pokrenula je naftna ovlašćenja u cilju stabilizacije cena nafte. Članovi ove organizacije su zemlje čija ekonomija zavisi od profita od izvoza sirove nafte. OPEC kao trenutna organizacija je stvorena na konferenciji u Bagdadu od 10-14 Septembra 1960. Prvenstveno organizaciju su činile zemlje kao što su Iran, Irak, Kuvajt, Saudijska Arabija, Venecuela (inicijator pokretanja). Ovim zemaljama koje su stvorile organizaciju kasnije se pridružilo još 9 država: Katar (1961), Indonezija (1962-2008, 1 Novembar 2008 napustila OPEC), Libija (1962), Ujedinjeni Arapski Emirati (1967), Alžir (1969), Nigerija (1971), Ekvador (1973-1992, 2007), Gabon (1975-1994), Angola (2007).
U ovom trenutku OPEC čini 12 članica, uzimajući u obzir promene u sadržaju u 2007 - novu članicu organizacije Angolu i povratak Ekvadora. U 2008 Rusija je najavila spremnost da postane trenutni posmatrač u kartelu.

Trgovina sirovom naftom

We invite you to start trading with
No Deposit Bonus