empty
 
 

Obrasci tehničke analize

Zastavica

Tehnička analiza: Zastavica

Obrazac Zastavica (Pennant) je veoma poznat obrazac koji se naširoko koristi u tehničkoj analizi. Ovaj oblik se redovno nalazi na trgovačkim grafikonima skoro svih valutnih parova.
Formiranje Zastavice na trgovačkom grafikonu ukazuje na nastavak trenda.

Glava i ramena

Tehnička analiza: Glava i ramena

Obraz "Glava i ramena" ("Head and Shoulders") je primarno obrazac preokreta. Ovaj obrazac se formira na osnovu tri najviše i tri najniže vrednosti dok je srednja najviša (najniža) vrednost veća od druge dve.

Dvostruki vrh

Tehnička analiza: Dvostruki vrh

Obrazac Dvostruki vrh je obrazac preokreta koji se lako prepoznaje. Ovaj obrazac se uglavnom formira u blizini nivoa otpora i ukazuje na situaciju tržišta kada cena ne uspeva da probije liniju otpora uzastopno dva puta.

Pravougaonik

Tehnička analiza: Pravougaonik

Pravougaonik (Rectangle) - jedan je od najpoznatijih i najjednostavnijih metoda tehničke analize u trgovanju. Iako se jednostavno određuje na grafikonima, on predstavlja važan i jak oblik, koji je indikator nastavka trenda. Kada ispravno prepozna pravougaonik trgovac može uspešno da uđe na tržište.

Trougao

Tehnička analiza: Trougao

Trougao (Triangle) spada u popularne obrasce grafikona koji se koriste u tehničkoj analizi. Ova kombinacija sveća može se pronaći kod većine finansijskih instrumenata i u bilo kom vremenskom okviru. Trougao pripada kategoriji obrazaca nastavka, što znači da njemu prethodi trend, bez obzira da li dominira kupovina ili prodaja.

Zastava

Tehnička analiza: Zastava

Zastava (Flag) je model koji predviđa nastavak trenda. Kao i drugi slični oblici koji ukazuju na nastavak trenda, on se formira nakon brzog kretanja cene i liči na usporenje. Kada je formiranje ravnog (mirnog) tržišta završeno, dolazi do nastavka trenda koji je jak kao i prethodni trend.

Trostruki vrh

Tehnička analiza: Trostruki vrh

Trostruki vrh je obrazac preokreta koji se sastoji od tri jednaka vrha koje prati proboj ispod nivoa podrške.

Aktuelni obrasci

Ne možete da razgovarate sada?
Postavite pitanje kroz ćaskanje.